Tatrankové kuličky:
8 tatranek umeleme na strojku na maso či na strouhanku, přidáme
6 dkg másla
lžíci kakaa (holandské)
lžíci moučkového cukru
dvě lžíce rumu
Uhňoucáme hmotu, kterou hned zpracováváme, protože poměrně rychle vysychá. Kuličky ukoulím a poněkud zploštím palcem na podložce, pak je tunkuju v čokoládě na vaření (ve vodní lázni rozpustit s lupínkem 100% tuku) a zdobím půlkou vlašského ořechu. S ozdobou si lze pohrát, jedny Vánoce jsme měli půlku v bílé čokoládě postříkané tmavou a druhou půlku obráceně, jednou jsem zdobila koupenými čokoládovými lístečky... ale ty ořechy jsou fajn. :)
Mandlové kuličky z bílé čokolády:
8 dkg másla
Mandlové kuličky z bílé čokolády:
8 dkg másla
2 lžíce smetany
20 dkg bílé čokolády
10 cukrářských piškotů (nahrazuji "přiměřeně" normálními) nastrouhat
8 lžic rumu
6 lžic nasekaných mandlí
10 dkg mandlových lupínků
Ve smetaně rozpustíme máslo, sundáme z ohně a rozpustíme v tom čokoládu. V misce nadrcené či namleté piškoty zakapeme rumem, přidáme opražené nasekané mandle a vše smícháme s čokoládovou hmotou. Asi hodinu chladíme. Pak tvoříme kuličky (vykrajuji ze ztuhlé hmoty lžičkou), které obalujeme v opražených mandlových lupíncích.
Možno píchnout do papírového košíčku, vyzkoušela jsem to i s kokosem místo mandlí (dovnitř i na povrch) a vůbec to nebylo špatný. :) Prubněte ;)
Ve smetaně rozpustíme máslo, sundáme z ohně a rozpustíme v tom čokoládu. V misce nadrcené či namleté piškoty zakapeme rumem, přidáme opražené nasekané mandle a vše smícháme s čokoládovou hmotou. Asi hodinu chladíme. Pak tvoříme kuličky (vykrajuji ze ztuhlé hmoty lžičkou), které obalujeme v opražených mandlových lupíncích.
Možno píchnout do papírového košíčku, vyzkoušela jsem to i s kokosem místo mandlí (dovnitř i na povrch) a vůbec to nebylo špatný. :) Prubněte ;)


Žádné komentáře:
Okomentovat