úterý 9. září 2008

71.Hodně dlouho

jsem se nevyskytla v centru,i když jsem vlastně před mateřskou pracovala téměř výhradně v přilehlých oblastech Václaváku ...no,a když se tam teď vyskytnu,jsem jak venkovánek přicestovavší do hlavního města... :o) všemu se divím,nad vším se pozastavuju...srovnávám co bylo a co je,dívám se úplně jinýma okama...takže třeba pozastavení ve Františkánské zahradě...pamatuju ji jako těžce zdevastovanou,pak nově zrekonstruovanou a osázenou...teď téměř bere dech,jak klidná je to oáza uprostřed spěchu... :o) a doplňuju pro neznalé kousek informací...
Františkánská zahrada
Praha 1 - Nové Město, čp. 753/II
Nevelká zahrada u kostela Panny Marie Sněžné mezi Václavským a Jungmannovým náměstím vznikla původně jako mnohem větší středověká zahrada kláštera karmelitánů po r. 1348 v rámci první části výstavby Nového Města. Od r. 1604 patřila řádu bosých františkánů, kteří ji několikrát obnovovali. Zahrada měla výrazně užitkovou funkci, byly zde bylinářské, květinářské i zelinářské záhony a ovocné stromy, františkání zde pěstovali i koření. Po vyplenění kláštera i vedlejšího chrámu pražskou spodinou a venkovskými loupeživými bandami byla v 18. st. zahrada znovu založena, byl obnoven pavilon v jejím středu, jehož strop vyzdobil mnich Benedikt freskami. V západním křídle býval letní refektář a klášterní lékárna a u severní zdi byla vyhloubena studna. Později byla postavena ozdobná fontána a kolem ní umístěny sochy světců.
Za druhé světové války zde němečrtí okupanti vyhloubili dvě protipožární nádrže, které výrazně narušily ráz historické zahrady. Postupně byly zasypány až v letech 1980 a 1985.
Zahrada byla veřejnosti zpřístupněna po vyhnání františkánů komunisty v r. 1950 a používána jako spojka mezi Václavským a Jungmannovým náměstím. V letech 1989 - 92 byla zahrada uzavřena, aby se uskutečnila její generální rekonstrukce podle návrhu architekta Josefa Kuči a s pomocí arch. Ivany Tiché. Výtvarnou výzdobu provedli ak. sochaři Stanislav Hanzík (prameník Chlapec s mušlí a plastika Ezop) a Josef Klimeš (prameník Divoženky, též Poletuchy). Po skončení úprav byl vstup od Václavského náměstí z pasáže Alfa opatřen branou s 16 plastickými výjevy ze života sv. Františka od ak. sochaře Karla Císařovského. Současný půdorysný rozvrh zahrady je shodný s raně barokním členěním. Osou zahrady je široká pohodlná spojovací cesta kolem raně barokního altánu, původně patrně kaple z přelomu 17. a 18. st., u níž je oplocená bylinářská zahrádka. Podél konventního domu je oddělen pás privátní plochy plochy klášrtera bratrů františkánů, jimž byli na základě restituce vráceny klášterní objekty. Rovněž dětské hřiště je odděleno od ostatní plochy zdí s popínavými rostlinami. Větší část zahrady je odpočinková, klidová, opatřena lavičkami. Její jednotlivá vegetační pole jsou oplocena stříhaným živým plotem. Jsou zde osazeny ovocné stromy a množství růžových keřů. Je to ojedinělá přírodní oáza v samém centru města.
Františkánská zahrada
vchod: Jungmannovo náměstí, pasáž Vodičkova ulice, pasáž Václavské nám.
Praha 1 - Nové Město
110 00
Telefon: 224 216 206 - OÚ P1
provoz 2008:
15. duben - 14. září: denně 7 - 22
15. září - 14. říjen: denně 7 - 20
15. říjen - 14. duben: denně 8 - 19
pondělní provoz
celoroční provoz
průchod mezi Palackého ulicí a Františkánskou zahradou je otevřen jako zahrada
v zahradě je dětský koutek (pískoviště, houpačky)
majitel: Hlavní město Praha
správce: Obvodní úřad Praha 1
údržbu zajišťuje zahradnictví Luna
ZDROJ
© Pražská informační služba 2008












Žádné komentáře: